minolta A1 firmware 1.10e/u download link

Started Apr 26, 2004 | Discussions
Jerre Contributing Member • Posts: 971
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link
sjm817 Forum Member • Posts: 77
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

Thanks for the link. What is it supposed to fix/change/add? Support for the add on lenses? Anything else?

siuba wrote:

1.10e
http://www.dimage-a1.com/mlt16.app
http://www.dimage-a1.com/mlt16.brd

1.10u
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.app
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.brd

enjoy it

kicur Junior Member • Posts: 27
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link
AlexMoore Regular Member • Posts: 224
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

Is this actually a real update? There's nothing on the official Konica site about it - the most recent version they have is still 1.02e

URL (direct, this is usually in a frame)

http://www.minoltaeurope.com/pe/digital/firmware/firmware_en.html

-Alex

sjm817 wrote:
Thanks for the link. What is it supposed to fix/change/add?
Support for the add on lenses? Anything else?

siuba wrote:

1.10e
http://www.dimage-a1.com/mlt16.app
http://www.dimage-a1.com/mlt16.brd

1.10u
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.app
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.brd

enjoy it

Romulus Regular Member • Posts: 116
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

There is an official site with the 1.10
http://ca.konicaminolta.jp/support/download/converter/040323/da2.html
but it is in Japanese.

I didn't dare to use it.

The 1.10 firmware is coming with Dimage Capture and with the SDK too.
I used this source.

AlexMoore wrote:
Is this actually a real update? There's nothing on the official
Konica site about it - the most recent version they have is still
1.02e

URL (direct, this is usually in a frame)

http://www.minoltaeurope.com/pe/digital/firmware/firmware_en.html

-Alex

sjm817 wrote:
Thanks for the link. What is it supposed to fix/change/add?
Support for the add on lenses? Anything else?

siuba wrote:

1.10e
http://www.dimage-a1.com/mlt16.app
http://www.dimage-a1.com/mlt16.brd

1.10u
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.app
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.brd

enjoy it

-- hide signature --

Romulus

Klaudio Senior Member • Posts: 2,525
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

It's the firmware with support for the converters (and I think some minor variation for the Capture app on the A2) . Some people have also reported that it fixes an underexposure problem with flash on the A2, but these are all unsubtantiated reports since I do not have an A2 to verify them.

From what I see on my ACW CD the A2 firmware is now distributed in single format, so the downladable from the Japanse site should work also for Europe and US.

The A1 and the other versions are still different based on the country, so the links above seem correct.

KMinolta so far (except for the Japanese branch) has decided to bundle the update with the converter or the Capture sw, and not make it widely available for download.

Claudio

ozi wrote:

And.... 1.10e for A2 - WHERE IT IS?
Why not its in http://www minolta'?

jh2bh Contributing Member • Posts: 523
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

I can't find the firmware update 1.10 on either the USA site, the European site or the Japanese site. Hope no one is offended but I think I'll wait until it is a little more official from Minolta before I download it to my computer and my camera.

Kristjan Ulfsson New Member • Posts: 15
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

Hi,

I bought my A1 just 2 months ago and have been following this great forum since then.

I upgraded my Camera with this 1.10 Firmware and I think I am noticing a marked improvement of Shutter-speed and aperture sensing, i.e. the camera is much quicker in changing these settings in automode than before. Can anybody else confirm this ?

jh2bh wrote:

I can't find the firmware update 1.10 on either the USA site, the
European site or the Japanese site. Hope no one is offended but I
think I'll wait until it is a little more official from Minolta
before I download it to my computer and my camera.

widman Contributing Member • Posts: 892
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

hi,

I reported that underexposed flash was fixed, I was wrong. It's still there but it's not as underexposed as before. I can really use without flash compensation. I think they fix the step of flash output.
On 1.10, I notice flash are much more consistant that 1.00.

One noticeable different is LCD and EVF brightness. I can set the brightnest in the middle of the bar as opposed to privious I must set to 2 in the left.

Klaudio wrote:
It's the firmware with support for the converters (and I think some
minor variation for the Capture app on the A2) . Some people have
also reported that it fixes an underexposure problem with flash on
the A2, but these are all unsubtantiated reports since I do not
have an A2 to verify them.

From what I see on my ACW CD the A2 firmware is now distributed in
single format, so the downladable from the Japanse site should work
also for Europe and US.

The A1 and the other versions are still different based on the
country, so the links above seem correct.

KMinolta so far (except for the Japanese branch) has decided to
bundle the update with the converter or the Capture sw, and not
make it widely available for download.

Claudio

ozi wrote:

And.... 1.10e for A2 - WHERE IT IS?
Why not its in http://www minolta'?

darobin1 Regular Member • Posts: 387
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

The only firmware on MinoltaUSA for A1 Mac 9.2.2 is still
1.02(u)

 darobin1's gear list:darobin1's gear list
Canon PowerShot G6 Minolta DiMAGE A1 Konica Minolta DiMAGE A2 Fujifilm X-S1 Fujifilm FinePix HS50 EXR +4 more
Romulus Regular Member • Posts: 116
Re: minolta A1 firmware 1.10e/u download link

From different Minolta sources, I find the same firmware files:
02/18/2004 02:13p 3,804,016 KM003.app
01/15/2004 07:53p 2,704 KM003.brd

I made a file compare (FC) between the files from the Capture SDK CD
and the download from Minolta Japan site
http://ca.konicaminolta.jp/support/download/converter/040323/da2.html

The files are IDENTICAL.

After firmware upgrade, the A2 tells me 1.10e r034e

Best regards,
Romulus

Sam - UK Regular Member • Posts: 184
Kristian, Romulus, Klaudio: How to apply this to A1?

Guys,
Did you use the files on the sites in this thread on your A1/2?

How to do this? I downloaded these files on my computer.
How do I upgrade my A1 firmware from here?
Do I have to copy these files on a Flashcard?

Can you please give me the instructions?

Klaudio, you have the actual firmware. How is it bunled? Is it on CD? or Flashcard? Can you share the instructions set file that comes with it?

On applying this apart from the firmware version change what else should I notice on my A1? Where does the teleconverter setting apears?

Please help

Sam
UK
A1

Romulus wrote:

From different Minolta sources, I find the same firmware files:
02/18/2004 02:13p 3,804,016 KM003.app
01/15/2004 07:53p 2,704 KM003.brd

I made a file compare (FC) between the files from the Capture SDK CD
and the download from Minolta Japan site
http://ca.konicaminolta.jp/support/download/converter/040323/da2.html

The files are IDENTICAL.

After firmware upgrade, the A2 tells me 1.10e r034e

Best regards,
Romulus

Sam - UK Regular Member • Posts: 184
Kristian, Romulus, Claudio: How to apply this?

Guys,
Did you use the files on the sites in this thread on your A1/2?

How to do this? I downloaded these files on my computer.
How do I upgrade my A1 firmware from here?
Do I have to copy these files on a Flashcard?

Can you please give me the instructions?

Klaudio, you have the actual firmware. How is it bunled? Is it on CD? or Flashcard? Can you share the instructions set file that comes with it?

On applying this apart from the firmware version change what else should I notice on my A1? Where does the teleconverter setting apears?

Please help

Sam
UK
A1

siuba wrote:

1.10e
http://www.dimage-a1.com/mlt16.app
http://www.dimage-a1.com/mlt16.brd

1.10u
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.app
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.brd

enjoy it

Gretar Ivarsson Regular Member • Posts: 287
Re: Kristian, Romulus, Claudio: How to apply this?

I second that. I´ve downloaded everything I´ve found, both on a PC and a Mac, used the same method as follows the 1.02 upgrade (putting the upgrade on the compactflash card), but my A1 does not respond. Any help appreciated.

Romulus Regular Member • Posts: 116
Re: Kristian, Romulus, Claudio: How to apply this?

Just for information, here are the instructions for the A2
copied from a Minolta Manual.

That's exactly what I made on my A2 (not A1 !!!) and the camera and myself we did survive.

I'm in no way responsible if either or both of you don't survive the upgrade.

(A few years ago I killed one of my PCs motherboard with a BIOS upgrade...)
Beware.

-- hide signature --

from the Manual
How to update the Firmware of the DiMAGE Capture for DiMAGE A2?
To check the DiMAGE A2 firmware version, highlight the section 1
of the setup menu, and press the display information (i+) button.
The version is displayed under the camera name.

1. Please prepare the CF card for updating firmware.
2. Copy km003.app and km003.brd to the root directory of the CF Card.
3. With the camera off, insert the prepared CF card.
4. Confirm the mode switch is in the play back position.
5. Turn the camera on.
6. The update dialog box is displayed on the camera’s LCD monitor.
Please follow the instruction of the update dialog box.

7. When the updating-completed message appears, the updating procedure is complete.
Turn the camera off.
Remove the CF card.
If the updating-completed message does not appear within 10 minutes,
an error occurred during the procedure.
Turn the camera off and remove the batteries or disconnect the AC adapter.
Repeat the procedure from step 1.

8. If the version of the DiMAGE A2 firmware is Ver.1.10, the firmware has been updated successfully.
--

Dimensions of Mind wrote:
Guys,
Did you use the files on the sites in this thread on your A1/2?

How to do this? I downloaded these files on my computer.
How do I upgrade my A1 firmware from here?
Do I have to copy these files on a Flashcard?

Can you please give me the instructions?

Klaudio, you have the actual firmware. How is it bunled? Is it on
CD? or Flashcard? Can you share the instructions set file that
comes with it?

On applying this apart from the firmware version change what else
should I notice on my A1? Where does the teleconverter setting
apears?

Please help

Sam
UK
A1

siuba wrote:

1.10e
http://www.dimage-a1.com/mlt16.app
http://www.dimage-a1.com/mlt16.brd

1.10u
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.app
http://www.dimage-a1-a2.com/mlt16us.brd

enjoy it

--
Romulus

Gretar Ivarsson Regular Member • Posts: 287
Re: Kristian, Romulus, Claudio: How to apply this?

Thanks for the info, but I´ve gone through this and I never get past section 6, the upgrade dialog box never appears. Do you know what the difference is between the km003.app file and the mlt16us.app. I´ve tried both. By the way I´m using the US version of 1.02

Romulus wrote:
Just for information, here are the instructions for the A2
copied from a Minolta Manual.

That's exactly what I made on my A2 (not A1 !!!) and the camera and
myself we did survive.

I'm in no way responsible if either or both of you don't survive
the upgrade.

(A few years ago I killed one of my PCs motherboard with a BIOS
upgrade...)
Beware.

Klaudio Senior Member • Posts: 2,525
Re: Kristian, Romulus, Claudio: How to apply this?

Dimensions of Mind wrote:

Guys,
Did you use the files on the sites in this thread on your A1/2?

How to do this? I downloaded these files on my computer.
How do I upgrade my A1 firmware from here?
Do I have to copy these files on a Flashcard?

Can you please give me the instructions?

Klaudio, you have the actual firmware. How is it bunled? Is it on
CD? or Flashcard? Can you share the instructions set file that
comes with it?

On applying this apart from the firmware version change what else
should I notice on my A1? Where does the teleconverter setting
apears?

Please help

Hi Sam,

my suggestion is that you do not upgrade as I mentioned above in the thread. The upgrade is for the teleconverteres and it comes in a CD within the box, so unless you have a teleconverter it's not really beneficial. I have not used anything else referred in this thread personally.

If you decide to try, the Minolta site should have the instructions on the firmware download page (I don't have them in electronic format). After the upgrade you will see firware version 1.10 and you will have a new setup menu (#5) which allow you to specify a Lens.Acc (none, tele and wide).

Again if you do not need to or are not familiar with firmware, I would not upgrade.

Claudio

sjm817 Forum Member • Posts: 77
Re: Kristian, Romulus, Claudio: How to apply this?...Rename the file...

Rename the mlt16us.app to mlt16.app. Worked for me.

Gretar Ivarsson wrote:
Thanks for the info, but I´ve gone through this and I never get
past section 6, the upgrade dialog box never appears. Do you know
what the difference is between the km003.app file and the
mlt16us.app. I´ve tried both. By the way I´m using the US version
of 1.02

Romulus wrote:
Just for information, here are the instructions for the A2
copied from a Minolta Manual.

That's exactly what I made on my A2 (not A1 !!!) and the camera and
myself we did survive.

I'm in no way responsible if either or both of you don't survive
the upgrade.

(A few years ago I killed one of my PCs motherboard with a BIOS
upgrade...)
Beware.

Sam - UK Regular Member • Posts: 184
I want this for TCON17/Raynox 2020

That is why I am interested.
Thanx for your tips
Sam

Klaudio wrote:

Dimensions of Mind wrote:

Guys,
Did you use the files on the sites in this thread on your A1/2?

How to do this? I downloaded these files on my computer.
How do I upgrade my A1 firmware from here?
Do I have to copy these files on a Flashcard?

Can you please give me the instructions?

Klaudio, you have the actual firmware. How is it bunled? Is it on
CD? or Flashcard? Can you share the instructions set file that
comes with it?

On applying this apart from the firmware version change what else
should I notice on my A1? Where does the teleconverter setting
apears?

Please help

Hi Sam,

my suggestion is that you do not upgrade as I mentioned above in
the thread. The upgrade is for the teleconverteres and it comes in
a CD within the box, so unless you have a teleconverter it's not
really beneficial. I have not used anything else referred in this
thread personally.

If you decide to try, the Minolta site should have the instructions
on the firmware download page (I don't have them in electronic
format). After the upgrade you will see firware version 1.10 and
you will have a new setup menu (#5) which allow you to specify a
Lens.Acc (none, tele and wide).

Again if you do not need to or are not familiar with firmware, I
would not upgrade.

Claudio

Keyboard shortcuts:
FForum MMy threads