X-E4 and 27mm 2.8 (with no aperture ring) issue

Started 2 months ago | Discussions thread
ForumParentFirstPrevious
Flat view
John Fields New Member • Posts: 11
X-E4 and 27mm 2.8 (with no aperture ring) issue

Hi,

First, pardon my English, because it is not my mother tongue.

I have a XE4 since July. I usually use the camera in shutter priority (T Mode), but today, with the 27mm f2.8 lens (the old one, without an aperture ring), I have seen for the first time that the aperture remains fixed, it does not change when I move the shutter values ​​with the front wheel. And the same thing happens when I change the aperture: the shutter values ​​remain fixed.

When I got home I tried other lenses with aperture ring and found that changing the shutter automatically changes the aperture and vice versa: changing the aperture changes the shutter values.

However, in P Mode it does vary the aperture automatically by changing the shutter (and the shutter by changing the aperture) with the front wheel, but in T Mode there is no way.

It only happens with the 27mm f2.8 and the XE4 (it doesn't happen with the XT3, the other Fujifilm camera I own).

Until today, this peculiarity of the 27mm f2.8 with the XE4 did not occur t me.

Does anyone know what could have happened?

Greetings and thanks in advance.

I have consulted the manual and have not come up with anything clear.

ForumParentFirstPrevious
Flat view
ForumParentFirstPrevious
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow