Z5 exp settings in M mode changing by themselves?

Started 3 months ago | Questions thread
ForumParentFirstPrevious
Flat view
keylime Junior Member • Posts: 32
Z5 exp settings in M mode changing by themselves?

greetings, new here (in this forum), with a brand new Z5

In Manual mode, both aperture and/or shutter speed are changing by themselves, with no adjustments on my part.  Seems to be happening upon shutter release, mostly changes in shutter speed, but also occasionally, the aperture I set changes, by as much as a whole stop.  This is behavior I have not seen with any other camera, in my Nikon DSLRs, or Canons or Fujis.

I'm working with the 40/f2 today, but also noticed it with the 24-70/f4 a couple days ago.  I have to check my settings before I release the shutter every time!!

No, I am not touching the focus ring on the lens.  I have shutter set to Auto, but have tried in Mechanical (alone) and find the same strange behavior.  Camera firmware is version 1.2, lens firmware version 1.0

Upon searching the forum, I found two similar inquiries for other Z cameras, but there doesn't seem to be OP resolution for these previous inquiries.

My question is this: is there a camera setting I do not understand?  Has anyone else 1) found this problem with a Z5 or other Z camera, and 2) has anyone found a fix?

thanks for any help!--
keylime

ANSWER:
ForumParentFirstPrevious
Flat view
Post (hide subjects) Posted by
ForumParentFirstPrevious
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow