Topaz Sharpen Ai

Started 3 months ago | Discussions thread
OP gh172 Junior Member • Posts: 29
Re: Intel Irix Xe should work
1

CAcreeks wrote:

gh172 wrote:

Q-ball wrote:

Looks like you might have an incompatible graphics card for Topaz imaging apps.

If I understand correctly, your GPU is an integrated GPU, not dedicated, and so uses the computer's RAM for the video memory.

Topaz state at https://support.topazlabs.com/article/18-system-requirements#image :

"We do not support Intel HD Graphics 4600 integrated graphics cards or lower in any configuration."

" A sufficient dedicated graphics card with OpenGL 3.3 and at least 2 GB of VRAM is our minimum requirement to support the software on your device."

Well that sucks!

Appreciate you letting me know! I wish I'd realised that when I ordered my computer. Is it OK to run it using the CPU? It does work, just very slow.

Intel HD Graphics 4600 is an old discontinued onboard GPU.

Iris Xe is the latest but not necessarily greatest Intel onboard GPU. It does support OpenGL.

https://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html

Topaz isn't very good at auto-recognizing the GPU. Could be the driver as Ian pointed out. Even easier would be if you can find the Preferences dialog that sets GPU type, and select Iris Xe. If not listed there, I would contact Topaz support, after running Dell Support Assistant to ensure you have the latest driver.

On my M1 Macbook, I had to find and set Apple M1.

I am able to select the Intel iRIS Xe in the preferences box but it unfortunately had the same result. I will try to upgrade the driver and see if that makes a difference.

Post (hide subjects) Posted by
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow