Pixma Pro 100 - wiggling printhead on initialization, 5100 error

Started 1 month ago | Discussions thread
ForumParentFirstPrevious
Flat view
Onky
Onky Junior Member • Posts: 35
Pixma Pro 100 - wiggling printhead on initialization, 5100 error

The printer is nearly new, with 90% or so ink left in the original cartriges.

It produced the 5100 error in the middle of printing a page. Since then it fails to initialize as follows:

Upon turning on, after the rollers stop spinning, the printhead engages and starts wiggling left and right very fast, as if trying to find its own position, while slowly moving to the left. Then it quickly slides to the left (not all the way, though) and stops. The flashing light indicate the same 5100 error (2 cycles of orange/white flashes.)

The printer seems to have no idea where the printhead is: the above scenario occurs if the printhead is in the rightmost position initially. But if it is anywhere to the left, the same thing happens, and the last step causes the head to actually slam into the leftmost position.

The same thing happens if the ink cartriges are removed, i.e. the printer does not even get to that stage when it checks the ink level, etc.

Any ideas? Thanks!

 Onky's gear list:Onky's gear list
Canon EOS 6D Canon EF 200mm f/2.8L II USM Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM Canon Extender EF 1.4x III Canon EF 50mm F1.8 STM
Canon Pixma Pro-100
If you believe there are incorrect tags, please send us this post using our feedback form.
ForumParentFirstPrevious
Flat view
ForumParentFirstPrevious
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow