Is anyone experience "back button focus" issue like this?

Started 4 months ago | Questions thread
Ulrik Christiansen
Ulrik Christiansen Senior Member • Posts: 1,695
Re: Is anyone experience "back button focus" issue like this?

WayneDST wrote:

Erik Baumgartner wrote:

WayneDST wrote:

I am trying M mode + BBF today. It shuld be kind of "focus jump" check this link: https://drive.google.com/file/d/1CEpgbOS3-W_2gR3ZRB8rkinAgXVRZrPZ/view?usp=drivesdk

The "focus jump" happens, when using BBF+M mode on my xt3+56.2. There will be no jump when fully manual focus by roating the focus ring.

My guess is the BBF is assigned by the firmware. Maybe this issue could be solve by the firmware update.

Hi Wayne, I’ve heard of that focus jumping problem before with the 56, but I’ve never had mine do it (X-T2/X-T20). It’s hard to see what’s going on in the video, but I assume it focuses normally with the button and then intermittently jumps when you press the shutter button?

Hi Erik, yes. It may happen intermittently. If I use half pressed shutter button for AF, it's not able to observe if there is a jump or not.
It seems only happen on BBF. Is it normal?

As far as I know, It is not normal with the x-t20. Mine only does it with the x-t3 and firmware 4.

 Ulrik Christiansen's gear list:Ulrik Christiansen's gear list
Canon PowerShot G7 X Fujifilm X-T20 Fujifilm XF 35mm F1.4 R Fujifilm XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS Fujifilm XF 55-200mm F3.5-4.8 R LM OIS +5 more
Post (hide subjects) Posted by
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow