M6 II and older glass, i.s. doesn't turn off.

Started 3 months ago | Discussions thread
dave vichich
OP dave vichich Senior Member • Posts: 2,537
Re: Standard behavior

nnowak wrote:

dave vichich wrote:

Using the EF, EF-s adaptor, all of my i.s. lenses, the i.s. stays active while the camera is on, unless I press the menu button, or by switch, turn of the I,s, on the lens.

I thought maybe the newer firmware might clean it up, it didn't.

The lenses that I have are:

300 f2.8is version 1

100-400 version 1

24-105 version 1

18-135 EF-s

55-250 EF-s

Sigma 150-600c

Sigma 120-300 f2.8 - older version before the C and S lenses.

Anyone else having this go on?

The lenses work fine on the camera, but I can't believe letting the i.s. all the time is good for the lens.

This is standard behavior for all M series cameras starting with the M3. People have been complaining about this odd IS behavior ever since that model debuted, but it continues on unchanged with no explanation from Canon. I am not positive, but I believe the full frame R and RP also run the IS continuously. Only the original M and M2 have typical DSLR behavior where IS would only be active after a half press of the shutter.

Thank you for the explanation.

I'm glad to hear that's it's not a flaw, just a poor design.

-- hide signature --

davev
Basking in the shadows of yesterday's triumphs
https://www.flickr.com/photos/davev

 dave vichich's gear list:dave vichich's gear list
Sony a7 III Sony a6400 Sony 1.4x Teleconverter (2016) Sony 2x Teleconverter (2016) Sony FE 100-400mm F4.5-5.6 +21 more
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow