RX100 V – focus stays locked after releasing the shutter button

Started 4 weeks ago | Discussions thread
ForumParentFirstPrevious
Flat view
5266377 New Member • Posts: 3
RX100 V – focus stays locked after releasing the shutter button

Hello,

about two weeks ago my RX100V started to show some strange behavior.

After releasing the shutter button the focus stays locked on a subject.

This happens sometimes directly after startup and sometimes when a few pictures have been taken.

Happens when the shutter button has been pressed half way for a while and when it has been released after every shot.

Changing the focus area or Mode (excluding manual focus) didn’t make any difference either.

So I cannot really see any pattern here.

When it happens, then stuff like locking the exposure works and stuff like zooming doesn’t.

Turning the camera off helps as does wiggling the shutter button.

I can make do with the “wiggling” method for now but would like to fix this properly.

I tried cleaning the area around the shutter button with a vacuum cleaner and some compressed air. But this didn’t help.

Do you have any idea how this problem can be fixed?

I would be grateful for every hint because this is my only camera and I use it nearly every single day of the week.

Sony RX100 V
If you believe there are incorrect tags, please send us this post using our feedback form.
ForumParentFirstPrevious
Flat view
ForumParentFirstPrevious
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow