Sony RX100 V - very slow Autofocus

Started 4 months ago | Discussions thread
ForumParentFirstPrevious
Flat view
blamingas New Member • Posts: 4
Sony RX100 V - very slow Autofocus

Hi guys.
Few days ago I've purchased RX100 V but very disappointed with continuous AF for video. I don't know what's going on and what the video reviews are taking about, but in my case AF is much much slower and inaccurate comparing with my previous IV.

Here is the video describing the problem.
http://youtu.be/LvgK2UbJ7mY

Few words:
I've tried to switch different Focus Area modes, all shooting settings, resolutions, color profiles, FPS and tried different lighting situations - all that didn't affect, the result is the same: the AF is too slow and almost 50% of my shots are out of focus.
The AF drive speed is Fast and Track - High. The most weird thing that when I switch the AF speed to slow, the difference between High is very light.

Focus tracking of close objects is a total disaster. But even with static objects and without camera movement the finding of the focus often takes 5-7 seconds. Sometimes the camera even doesn't start to find the focus keeping the object entirely blurred, then I need to turn the camera out from the object and then turn back again - usually it works, but it's not what I've expected from the $1k camera with so much great feedbacks.

For this particular example in the link I used the next settings:
XAVC-S/ 1920p / 25fps
Shooting mode: program Aperture priority
C-AF
Focus Area: Center
Af Illiminator: Auto
Af drive speed: Fast
Af Trask Sensitivity: High

What I'm doing wrong guys?

Sony RX100 V
If you believe there are incorrect tags, please send us this post using our feedback form.
ForumParentFirstPrevious
Flat view
ForumParentFirstPrevious
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow