MKIII A Mode Shutter Speed? What am I missing?

Started Aug 23, 2014 | Questions thread
Shop cameras & lenses ▾
ForumParentFirstPrevious
Flat view
Tommygun45 Senior Member • Posts: 1,334
MKIII A Mode Shutter Speed? What am I missing?

I am working on a little review of this wonderful camera and I am just wondering if I am missing something. When I am shooting in A mode, like I do with my A6000, when I set the aperture to 1.8 my shutter speed never goes above 1/30.

I have my ISO settings as a range from 125-3200. It seems to pick the lowest possible iso to get to 1/30.

I find this interesting because my A6000 does the same thing except it defaults to 1/60. So in the exact same lighting situation, side by side, my RXM3 will select 1/30, F1.8, ISO640 and my A6000 will select 1/60, F1.8, ISO240.

For me this makes A mode virtually useless as I am shooting lots of shots of people. 1/30 is simply too slow and I missed a bunch of shots the first week using the camera not realizing it was doing this. I guess I could get away with it with the A6000 because 1/60 is acceptable.

Is there any way around this or do I need to shoot M? This is another problem. Switching shutter speed, ISO, and Aperture is a bit challenging with the one wheel solution tiny camera solution on the fly.

If this is a problem as I think it is, why has Sony not figured it out yet?

 Tommygun45's gear list:Tommygun45's gear list
Sony RX100 III Nikon D750 Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G +1 more
ANSWER:
This question has not been answered yet.
Sony a6000
If you believe there are incorrect tags, please send us this post using our feedback form.
ForumParentFirstPrevious
Flat view
Post (hide subjects) Posted by
ForumParentFirstPrevious
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow