X-T1 - First experience with a Fuji camera. Is this noise normal?

Started 8 months ago | Questions thread
Chad Hardy
Senior MemberPosts: 1,183Gear list
Like?
Re: X-T1 - First experience with a Fuji camera. Is this noise normal?
In reply to Xesko, 8 months ago

Xesko wrote:

Hi all,

I'm new to the forum, and new also to Fuji cameras. I normally use Canon DSLRs and never found this issue there (if it's really an issue...). I apologise if this is a trivial question, but again my experience is very limited at the moment with this camera (1 hour?). Searched in the forum but couldn't find this being asked.

I just got an X-T1, with the 18-55 kit lens. Trying Aperture priority. Pre-AF is OFF. ISO 200. If I aim the camera to somewhere and then move it to aim to a different place with a contrast difference, I can hear like a mechanical noise going on al the time until I get the camera more steady. IS on the lens is off too. What's that noise about? I'm not half-pressing the shutter button, so the camera shouldn't be trying to focus or anything. As far as I understand, nothing mechanical should be happening there but I might very well be wrong. Is this normal? what causes it? Can it be avoided?

Thanks a lot for your help!

I hadn't noticed until you asked.  I held my ear up to it.  It is just the gyros motors for the OIS, at least that is all I hear.  No worries.   I have had mine for over a year (the 1855), no issues.

 Chad Hardy's gear list:Chad Hardy's gear list
Olympus E-M1 Sony Alpha 7R Fujifilm X-T1 Sony Cyber-shot DSC-RX100 III Fujifilm X-E2 +16 more
Reply   Reply with quote   Complain
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark post MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow