Different results with Auto and Av for same exposure settings?

Started 8 months ago | Discussions thread
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Flat view
SMK50
New MemberPosts: 1
Like?
Different results with Auto and Av for same exposure settings?
8 months ago

I am a DSLR newbie. I just got a Pentax K50 and am learning how to use it.

I took two shots (within seconds of each other) of a lake on a sunny day. I first used Auto mode (the values were f/11, 1/200 shutter speed, and ISO-100). I then went to Av mode and set the aperture value to f/11; the camera now picked shutter speed of 1/160 and ISO-100.

When I compare the resulting photos (pasted below) they look very different. The first (Auto) photo has vibrant blues for the water and sky (in fact, the blues look a little too vibrant). The second photo looks more faded and the they blues are somewhat 'greyish.'

What is causing this difference? What other settings can I use to make the Av mode pictures less dull and more realistic? Or is there an altogether different approach / mode I should be using?

Appreciate any guidance on this!

Auto mode (f/11, 1/200, ISO-100)

Av mode (f/11, 1/160, ISO-100)

Pentax K-50
If you believe there are incorrect tags, please send us this post using our feedback form.
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Flat view
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark post MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow