7D USB port suddenly didn't function

Started 8 months ago | Questions thread
Joe Pa
Senior MemberPosts: 1,524Gear list
Like?
Re: 7D USB port suddenly didn't function
In reply to RS_RS, 8 months ago

RS_RS wrote:

Joe Pa wrote:

There is a potential problem when cameras are connected through USB hubs. Some cameras can demand a lot of power and if the hub isn't a powered hub or not capable of powering all of the devices connected to it, it can cause power surge reversal which blows the USB port on the camera and possibly additional circuitry in the camera.

I would expect a camera to be powered by its own battery when connected as a USB client, and consequently not to need to draw power from the USB connection. Do you have any evidence for EOS bodies that this is not the case?

I always connect my camera directly to the PC but for those that use hubs, make sure they are powered hubs and can deliver the required power to all devices plugged in.

I do not have evidence, but I know two people had this exact problem with different cameras after receiving an error message about too much power being drawn on the hub.   I also have powered USB devices that require a powered hub or direct connection to PC USB port.

 Joe Pa's gear list:Joe Pa's gear list
Canon ELPH 300 HS Canon EOS-1D Mark III Canon EOS M Panasonic Lumix DMC-GH3 Canon EOS 70D +21 more
Reply   Reply with quote   Complain
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark post MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow