Help, did I screw up my sensor?

Started 6 months ago | Discussions thread
Humours Dip
Senior MemberPosts: 1,352
Like?
Re: Help, did I screw up my sensor?
In reply to mactac, 6 months ago

mactac wrote:

Astrophotographer 10 wrote:

No you haven't damaged it. I think that is just the antireflection coatings smearing slightly when rubbed.

Microfibre cloth, some lens cleaner and a hurricane blower should do the trick. I had this happen on my Sony A7r which is the same sensor as D800. I also got concerned but Ive cleaned optics many times and I knew the coatings can sometimes smear like that. It will even out with some cleaner and mircofibre cloth.

I continued to rub mine down making sure there was no trapped grit that could scratch. It evened out pretty well. Not 100% yet but thats not with cleaing fluid yet. I see no effect in the images though.

Greg.

So, how do I clean it with the cloth, just put it over my finger & start digging around down there on the sesor?

Do not do that. Do not use a microfibre cloth unless you want to scratch the sensor. Only use proper sensor swabs, or wrap a pec pad around an old swab, taking care not to touch the pad where it will contact the sensor. Use a drop of Eclipse on the pad. Use for a few swipes and discard. Apply only light pressure. Pec lads are cheap and effective.

crofibre cloth

Reply   Reply with quote   Complain
Post (hide subjects)Posted by
(unknown member)
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark post MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow