Aperture - All RAW files suddenly need "reprocessing" - HELP

Started Aug 10, 2010 | Discussions thread
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Flat view
mbritten25
New MemberPosts: 9
Like?
Aperture - All RAW files suddenly need "reprocessing" - HELP
Aug 10, 2010

I am running Aperture 3.0.3 with OS 10.6.4 so everything is as up-to-date as can be. I upgraded from Aperture 2 within a week of Aperture 3 being released and all my RAW files were updated in the process. Since then, I have added several thousand more pictures directly into whatever the latest version of Aperture was at that time. My RAW files are all from a Nikon D40.

The last time I used Aperture (about a week ago) everything was normal, but today the program suddenly tells me this about all my RAW files: "This photo was adjusted using an earlier version of Apple's RAW processing"

Obviously this should be impossible for the several thousand of pictures that have only existed within Aperture 3 as they would have been automatically processed using the latest version. However, if I filter pictures by which RAW processor was used for decoding, every RAW file except the 6 new files I just imported to check (they correctly show RAW Decoding 3.0) shows that it was decoded with RAW Decoding 2.0.

If I push the reprocess button, my photos change slightly, becoming a little brighter, a little warmer, with a touch more saturation. I exported some JPEGs to compare to pictures I have outside Aperture and there is a definite (but subtle) change after reprocessing compared to my original edits done in Aperture 3. All quickbrush adjustments are available for all RAW files as well, which I thought was only possible if the file was updated to the latest processing...but I'm not sure about that.

I restored my library from a vault (updated about 1 week ago, unsure if before/after this issue began) and I get the same message. The only change I've made recently has been installing the Camera RAW update that came about in the past few weeks. Is it possible that made this suddenly start happening?

Of course I want to have the latest RAW decoding for my files, but I'm concerned that pictures I edited and exported months ago appear to have a different version of RAW processing than Aperture now wants to give my files. Anyone with a clue of what's going on or what I can do to troubleshoot this issue.

ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Flat view
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark post MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow