K-7 firmware bug that affects leftmost AF point?

Started Jul 19, 2009 | Discussions thread
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Flat view
Pete Fang
Senior MemberPosts: 1,883Gear list
Like?
K-7 firmware bug that affects leftmost AF point?
Jul 19, 2009

I just read from a Japanese forum that some K-7 users in Japan found an issue with the leftmost (non-cross type) AF point under certain conditions. It goes like this:

  • Turn on automatic level correction

  • Use a shutter speed faster than 1/180s

  • Some say high ISO

I just tested with level correction at 1/250s and ISO400. Indeed when using the leftmost AF point the K-7 will just hunt and will not lock focus at all. Switching to rightmost AF point, no problem. Turn off level correction and use leftmost AF point, no problem either.

Looks like a firmware bug to me but would appreciate it if other K-7 owners test it and see if you can reproduce this as well. I personally almost never use the leftnost or rightmost AF points so this does not bother me that much.

Cheers!

Peter
--
Peter Fang - Pentax user for more than 25 years: K-7 / MZ-S / Z-1 / SFX / LX
My PBase Gallery: http://www.pbase.com/pfang

 Pete Fang's gear list:Pete Fang's gear list
Ricoh GR Pentax K-5 Fujifilm X-Pro1 Fujifilm X-T1 Fujifilm XF 18mm F2 R +5 more
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Flat view
Post (hide subjects)Posted by
ForumParentFirstPreviousNextNext unread
Keyboard shortcuts:
FForum PPrevious NNext WNext unread UUpvote SSubscribe RReply QQuote BBookmark post MMy threads
Color scheme? Blue / Yellow